Kategorie

EKO Amarantus Ekspandowany 150g

EKO Amarantus Ekspandowany 150g

EKO Amarantus Ekspandowany 150g

Nazywany „Złotem Inków” – amarantus lub po prostu szarłat jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Warto docenić jego walory odżywcze zwłaszcza, że pod względem zawartości białka czy błonnika pozostawia w tyle tradycyjne rośliny zbożowe.

Więcej szczegółów


15,00 zł

5901721664227

10 dostępnych

Ziarna amarantusa (w proporcji ½ szklanki szarłatu na ¾ szklanki wody) należy zalać posoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut pod przykryciem. Najlepiej poczekać, aż cała woda zostanie wchłonięta przez ziarna i amarantus będzie miękki.

http://bonavita.pl/amarantus-czyli-lecznicze-wlasciwosci-zboza-xxi-wieku-jak-go-gotowac

100 g amarantusa zawiera aż 17 g białka, 65 g węglowodanów i 7,5 g tłuszczu, przy czym są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe. W swoim składzie nasiona amarantusa zawierają błonnik, antyoksydanty, w tym wyjątkowo cenny skwalen oraz minerały, w tym wapń, którego jest więcej niż w mleku, magnez (1/3 dziennego zapotrzebowania w ten pierwiastek, czyli więcej niż w przypadku szpinaku czy czekolady), żelazo, miedź, fosfor oraz witaminy (głównie E i B).

Nasiona amarantusa nie zawierają glutenu, więc z powodzeniem mogą być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej lub chorujące na wszelkie przypadki nietolerancji tego białka.

Amarantus ekspandowany możemy dodawać do jogurtów, płatków, owoców. Bez obaw możemy podwać go nawet małym dzieciom w postaci zupki mlecznej lub traktując popping za samodzielną przekąskę, lekko posłodzoną miodem.

Ziarna amarantusa (w proporcji ½ szklanki szarłatu na ¾ szklanki wody) należy zalać posoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut pod przykryciem. Najlepiej poczekać, aż cała woda zostanie wchłonięta przez ziarna i amarantus będzie miękki.

http://bonavita.pl/amarantus-czyli-lecznicze-wlasciwosci-zboza-xxi-wieku-jak-go-gotowac



Brak komentarzy klienta.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze. Proszę sie zalogować.

Witamy, Zaloguj się