Jałowiec;
(zawsze zielony krzew) ma wyjątkowo aromatyczne owoce, które dodają smaku potrawom i łagodzą różne dolegliwości. Rośnie powoli, ale jest krzewem długowiecznym, często ma ponad 100 lat. Lubi słabe, piaszczyste gleby, jałowe – i stąd jego nazwa. Jałowiec jest cenioną przyprawą, ale szczególne znaczenie miał w kuchni staropolskiej – tłustej i raczej ciężko strawnej. Jego aromatyczne gałęzie wykorzystywano podczas wędzenia mięs i wędlin, a owoce do przyprawiania dziczyzny, dań z grochu i fasoli. Jałowiec: roślina pełna zdrowych niespodzianek.
Do celów zielarskich wykorzystuje się owoce jałowca, tzw. szyszkojagody. Mają wyjątkowo duże ilości olejku lotnego (do 2 proc.), który zawiera liczne terpeny, m.in. pinen, kamfen, limonen i najcenniejszy – terpineol.
EKO Jałowiec 70g
http://herbaty-ziola.pl/683-th-eko-jalowiec70g-5901721662179.html
EKO Przyprawa jagody jałowca 50g
http://herbaty-ziola.pl/712-th-eko-przyprawa-jagody-jalowca50g-5901721662483.html