http://herbaty-ziola.pl/615-przyprawy-z-dusza-nr-33-sol-him…
Himalajska sól czarna, zwana też kala namak, to sól o bardzo charakterystycznym zapachu. Intensywny jajeczny aromat zawdzięcza wysokiej zawartości siarki. Sól ma ciemny różowobrązowy kolor i doskonale sprawdza się jako dodatek do chutneyów oraz imitacji jajek w wegańskich potrawach a także;
- smażone tofu
- bio pasta, zastępująca klasyczną pastę jajeczną
- potrawy z warzyw strączkowych i inne...

http://herbaty-ziola.pl/802-przyprawy-z-dusza-nr-39-sol-haw…
Hawajska sól czarna;
Te czarne, aromatyczne drobinki stanowią idealny dodatek do grillowanych potraw mięsnych, sałat podawany jest do dań gotowych wobrze komponuje się z ryżem. Czarna sól, bo o niej mowa, powstaje na najmniej zaludnionej wyspie Hawajów. Dzięki specjalnej metodzie produkcji w jej składzie znajdziemy wiele cennych składników mineralnych bardzo korzystnych dla naszego zdrowia.
Nie bez znaczenia są również barwy tych soli;
kolor czerwony oznacza wolność, zielony – bujną roślinność, biały – wodę, a czarny – wulkaniczne pochodzenie.
Czarna sól powstaje na hawajskiej wyspie Molokai znajdującej się na Oceanie Spokojnym.
Proces jej pozyskiwania rozpoczyna się filtrowaniem wody. Następnie przelewa się ją do specjalnych mis wytworzonych ze skały wulkanicznej i poddaje działaniu promieni słonecznych, by odparowała. Dzięki temu powstała sól miesza się ze składnikami mineralnymi, np. z wapniem czy magnezem. Posiada wysokiej czystości węgiel aktywny pozyskiwany z miejscowej lawy.
smaczengo



Poznaj lepiej nasze produkty, herbaty, zioła, superfoods