Cechy kawy: kwasowość od niewielkiej do średniej, ziarna średniej wielkości, które mają słodki posmak oraz nutę owocową.
Region Pochodzenia: Mendoza, Peru
Wysokość: 1.500 – 1.800 m n.p.m.
Odmiana: Tipica, Bourbon, Catimor.
Czas zbiorów: Czerwiec – sierpień
Klasyfikacja ziaren kawy: Wyłącznie twarde ziarna.
Opis produkcji:
Ta kawa pochodzi z rodzinnego gospodarstwa Asociación de Productores y Exportadores de Café Rodriguez de Mendoza (APROEXPORT) założonego w 2013 roku w celu wsparcia producentów kawy od społeczności z okolic Rodríguez de Mendoza, Peru. Spółka liczy 356 członków, każdy z nich uprawia od dwóch do dziesięciu hektarów gruntu. Łączna powierzchnia upraw kawy to 772ha.
APROEXPORT stale dąży do poprawy warunków życia rolników: zapewniają szkolenia oraz stosują praktyki ochrony środowiska w celu poprawy jakości produktu i podniesienia wydajności produkcji kawy.