Czosnek niedźwiedzi po spożyciu nie pozostawia po sobie, wszystkim nam znany tzw. „nieprzyjemny oddech”. Czosnek niedźwiedzi ma podobne właściwości jak czosnek pospolity. Czosnek niedźwiedzi zawdzięcza swoją nazwę właśnie niedźwiedziom gdyż jest ich przysmakiem.
Pachnące czosnkiem liście używa się, jako składnik wiosennych zup, można je dodawać do sałatek, twarogów, sosów i kisić oraz marynować w oliwie. Wspaniale prezentuje swoje walory dodany do zupy ogórkowej czy szczawiowej. Ponadto stanowi świetny dodatek do masła, jajka czy makaronu.
Kolendra pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego, szczególnie popularna jest w kuchni azjatyckiej.
Jako przyprawę stosuje się dojrzałe owoce które mają korzenno-słodkawy, a jednocześnie lekko piekący smak. Kolendra znajduje zastosowanie w postaci ...
Kurkuma pochodzi z południowej Azji i ceniono ją przede wszystkim za właściwości lecznicze i barwiące. W przetwórstwie spożywczym stosuję się ją jako dodatek do barwienia sosów, musztard, ryżu, makaronu, masła, ...
Kozieradkę stosuje się przede wszystkim do sałatek, sosów, zup oraz wszelkich dań kuchni wschodniej. Używana jest również jako dodatek do innych mieszanek ziołowych.
To wyjątkowy pieprz pochodzący z silnie strzeżonego rezerwatu na podwyższeniu wybrzeża Malabar, położonego w okręgu Kerala w południowo-zachodniej części Indii.