Czosnek niedźwiedzi stosuje się jako składnik wiosennych zup, można go dodawać do sałatek, twarogów, sosów i kisić oraz marynować w oliwie. Wspaniale prezentuje swoje walory w zupie ogórkowej czy szczawiowej. Ponadto stanowi świetny dodatek do masła, jajka i makaronu.
Czosnek niedźwiedzi to roślina liściasta, należąca do rodziny czosnkowatych. Pachnące czosnkiem liście zawierają dużo witaminy C i pobudzają apetyt. Czosnek niedźwiedzi niezastąpiony jest w postaci ukiszonych liści i co ważne spożyty na surowo nie pozostawia po sobie, tzw. “nieprzyjemnego oddechu”. Czosnek niedźwiedzi ma podobne właściwości lecznicze, jak czosnek pospolity.
Kurkuma pochodzi z południowej Azji i ceniono ją przede wszystkim za właściwości lecznicze i barwiące. W przetwórstwie spożywczym stosuję się ją jako dodatek do barwienia sosów, musztard, ryżu, makaronu, masła, serów, likierów, i warzyw konserwowanych..
Anyż gwiaździsty wykorzystujemy np do potraw z ryb, drobiu, wołowiny, wieprzowiny, sosów, deserów, ciast, do aromatyzowania alkoholi, herbaty, kawy.Ndaje sie także do dekoracji.
Naturalnie czysta, najwyższej jakości sól 100% z Morza Martwego leżącego w dolinie - 400 metrów poniżej poziomu morza. To geologiczne i klimatyczne wyjątkowo czyste miejsce.