Zawiera bogactwo minerałów: wapnia, potasu, magnezu, sodu, jodu, żelaza. Swój kolor oraz zapach zawdzięcza obecności związków siarki. Kala namak jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej, jest też wysoko ceniona przez wegan, którzy używają ją do imitacji smaku jajek, jest na przykład używana do przyprawienia tofu, co daje w efekcie danie przypominające sałatkę jajeczną. Czarna sól jest uważana za przyprawę chłodzącą, polecana jest szczególnie dla osób z wysokim ciśnieniem i na diecie małosolnej, gdyż zawiera niewielką ilość sodu. Okazuje się też pomocna przy problemach z trawieniem. Dodawana jest do sałatek owocowych, sałatek ze świeżych warzyw czy też frytek.
Skład: Sól Kala-namak 100%
Kraj pochodzenia: Indie
EAN: 5901721661233
5901721661233
89 Przedmioty
Specyficzne kody
Czarna sól (ind. Kala namak) to pozyskiwany z wulkanicznych minerałów różowy proszek o wyraźnym jajecznym aromacie.
Z utęsknieniem czekaliśmy na koniec mroźnej zimy. Coraz cieplejsze i słoneczne dni oraz budząca się do życia przyroda, świadczy o nadchodzącej wielkimi krokami wiośnie. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Państwa zestaw produktów DO GRILLOWANIA w którym znajdują się:
Anyż gwiaździsty wykorzystujemy np do potraw z ryb, drobiu, wołowiny, wieprzowiny, sosów, deserów, ciast, do aromatyzowania alkoholi, herbaty, kawy.Ndaje sie także do dekoracji.
To naturalne czysta sól produkowana na południu Włoch nad morzem śródziemnym. Warzelnie soli umiejscowione są daleko od przemysłu i miast, w dużych parkach narodowych lub rezerwatach przyrody.
Czarna sól hawajska powstaje na wyspie Molokai, w wyniku wyparowywania wody filtrowanej Pacyfiku za pośrednictwem energii słonecznej. Pozyskiwane w ten sposób solne kryształy zostają wymieszane z ekstraktami mineralnymi
Jest jedną z najdroższych, po szafranie i wanilii, przypraw. Roślina pochodzi z Indii, Cejlonu, Sumatry oraz Chin. W Europie dość rzadko stosuje się kardamon, natomiast na Wschodzie to ulubiona przyprawa dodawana np. do herbaty i kawy.
Lubczyk jest rośliną wieloletnią o mocnym korzeniu, pochodząca z Azji południowo-zachodniej. Przyprawę stanowią zarówno świeże jak i wysuszone liście, korzenie, a także owoce. Jednak najlepszy smak dają zielone, w miarę młode części rośliny.
Poznaj lepiej nasze produkty, herbaty, zioła, superfoods