Sól morskie słoneczne płatki solne 100g Przyprawy z duszą nr 36
Indeks: 5901721663299
5,68 zł
Brutto
Morskie słoneczne płatki solne, płatki pozyskiwane są w północno-wschodniej części Indii, wyłącznie dzięki pracy ręcznej. W upalne i wietrzne dni, dzieki wyparowywaniu wody morskiej, na powierzchni wody powstają małe solne kwiatki, podobne do warstwy lodu.
Kwiatki te sa ręcznie zbierane za pomocą drewnianej łopaty, a następnie rozkłada się je pod szklanymi szybami i całość wystawia na słońce do wyschnięcia.
Dzięki procesowi suszenia zmienia się struktura soli, z wilgotnego "Fleur de Sel" powstają przepiękne solne płatki, podobne do płatków soli Murray River.
Swój wyjątkowy, delikatny, łagodny smak słoneczne płatki zawdzięczają zawartości wapnia i magnezu. W związku z ich wyjatkową strukturą, sól ta używana jest jako sól stołowa dodawana pod koniec gotowania. Polecana do dań mięsnych, rybnych i warzywnych.
Składniki: sól w płatkach 100%
Kraj pochodzenia: Indie
Masa netto: 100g
5901721663299
83 Przedmioty
Specyficzne kody
Morskie słoneczne płatki solne, płatki pozyskiwane są w północno-wschodniej części Indii, wyłącznie dzięki pracy ręcznej. W upalne i wietrzne dni, dzieki wyparowywaniu wody morskiej, na powierzchni wody powstają małe solne kwiatki, podobne do warstwy lodu.
Zawiera dużo aktywnych antyoksydantów, jest on także dobrym źródłem wapnia, żelaza, manganu, magnezu, cynku, selenu, witaminy A, B6 oraz C. Ponadto zawiera duże ilości olejków lotnych, flawonoidów, a także kwasów organicznych i innych związków aktywnych biologicznie.
Pieprz długi to roślina pnąca, ostrzejsza od czarnego pieprzu, z nutą słodkiego posmaku o zapachu cynamonowym. Pochodzi z Indonezji, średnia długośc owoców 4-6 cm długości.
Czerwona sól hawajska pozyskiwana jest na wybrzeżu Pacyfiku przed wyspą Molokai, powstaje w wyniku wyparowywania wody. Kryształki soli zostają wymieszane z ekstraktami mineralnymi. Czerwona sól hawajska zostaje zmineralizowana za pomocą ziemi wulkanicznej, a swoją czerwoną barwę otrzymuje ...
Pacyfiku przed wyspą Molokai. Kryształy solne zostają wymieszane z ekstraktami minerałów. Zielona sól hawajska zostaje wymieszana z liśćmi bambusa, dzięki czemu otrzymuje swoją typową zieloną barwę i swój aromatyczny, wyjątkowy smak.
Jest jedną z najdroższych, po szafranie i wanilii, przypraw. Roślina pochodzi z Indii, Cejlonu, Sumatry oraz Chin. W Europie dość rzadko stosuje się kardamon, natomiast na Wschodzie to ulubiona przyprawa dodawana np. do herbaty i kawy.
Naturalnie czysta, najwyższej jakości sól 100% z Morza Martwego leżącego w dolinie - 400 metrów poniżej poziomu morza. To geologiczne i klimatyczne wyjątkowo czyste miejsce.