W swoim składzie nasiona amarantusa zawierają błonnik, antyoksydanty, w tym wyjątkowo cenny skwalen oraz minerały, w tym wapń, którego jest więcej niż w mleku, magnez (1/3 dziennego zapotrzebowania w ten pierwiastek, czyli więcej niż w przypadku szpinaku czy czekolady), żelazo, miedź, fosfor oraz witaminy (głównie E i B).
Nasiona amarantusa nie zawierają glutenu, więc z powodzeniem mogą być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej lub chorujące na wszelkie przypadki nietolerancji tego białka.
Amarantus ekspandowany możemy dodawać do jogurtów, płatków, owoców. Bez obaw możemy podwać go nawet małym dzieciom w postaci zupki mlecznej lub traktując popping za samodzielną przekąskę, lekko posłodzoną miodem. Ziarna amarantusa (w proporcji ½ szklanki szarłatu na ¾ szklanki wody) należy zalać posoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut pod przykryciem. Najlepiej poczekać, aż cała woda zostanie wchłonięta przez ziarna i amarantus będzie miękki.
Cukier palmowy to nowy sposób na słodki smak, dodatek i urozmaicenie wielu potraw. Jest pozyskiwany z kwiatów palmy kokosowej, jako sok, który w późniejszej obróbce jest odparowywany i pozostają po nim skrystalizowane brązowe granulki.