Kolendra znajduje zastosowanie w postaci zmielonych lub całych nasion. Można nią nacierać mięso jagnięce, baraninę i dziczyznę. Jest także składnikiem marynat jarzynowych, kiszonek, past, marynowanych śledzi, grzybów i ogórków, dobrze komponuje się z sałatą, grochem i kapustą. Kolendrę używa się również do wyrobu i przyprawiania czekolady. Kolendra pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego, szczególnie popularna jest w kuchni azjatyckiej. Jako przyprawę stosuje się dojrzałe owoce, które mają korzenno-słodkawy, a jednocześnie lekko piekący smak.
Cynamon dodaje energii i witalności, jest źródłem wielu wzmacniających witamin. Pobudza trawienie, zaopatruje organizm w błonnik pokarmowy oraz działa obniżająco na cukier
Pieprz długi to roślina pnąca, ostrzejsza od czarnego pieprzu, z nutą słodkiego posmaku o zapachu cynamonowym. Pochodzi z Indonezji, średnia długośc owoców 4-6 cm długości.
Jest jedną z najdroższych, po szafranie i wanilii, przypraw. Roślina pochodzi z Indii, Cejlonu, Sumatry oraz Chin. W Europie dość rzadko stosuje się kardamon, natomiast na Wschodzie to ulubiona przyprawa dodawana np. do herbaty i kawy.
Anyż gwiaździsty wykorzystujemy np do potraw z ryb, drobiu, wołowiny, wieprzowiny, sosów, deserów, ciast, do aromatyzowania alkoholi, herbaty, kawy.Ndaje sie także do dekoracji.
Naturalnie czysta, najwyższej jakości sól 100% z Morza Martwego leżącego w dolinie - 400 metrów poniżej poziomu morza. To geologiczne i klimatyczne wyjątkowo czyste miejsce.
Morskie słoneczne płatki solne, płatki pozyskiwane są w północno-wschodniej części Indii, wyłącznie dzięki pracy ręcznej. W upalne i wietrzne dni, dzieki wyparowywaniu wody morskiej, na powierzchni wody powstają małe solne kwiatki, podobne do warstwy lodu.