Kolendra znajduje zastosowanie w postaci zmielonych lub całych nasion. Można nią nacierać mięso jagnięce, baraninę i dziczyznę. Jest także składnikiem marynat jarzynowych, kiszonek, past, marynowanych śledzi, grzybów i ogórków, dobrze komponuje się z sałatą, grochem i kapustą. Kolendrę używa się również do wyrobu i przyprawiania czekolady. Kolendra pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego, szczególnie popularna jest w kuchni azjatyckiej. Jako przyprawę stosuje się dojrzałe owoce, które mają korzenno-słodkawy, a jednocześnie lekko piekący smak.
Lubczyk jest rośliną wieloletnią o mocnym korzeniu, pochodząca z Azji południowo-zachodniej. Przyprawę stanowią zarówno świeże jak i wysuszone liście, korzenie, a także owoce. Jednak najlepszy smak dają zielone, w miarę młode części rośliny.
Kurkuma pochodzi z południowej Azji i ceniono ją przede wszystkim za właściwości lecznicze i barwiące. W przetwórstwie spożywczym stosuję się ją jako dodatek do barwienia sosów, musztard, ryżu, makaronu, masła, serów, likierów, i warzyw konserwowanych..
Naturalnie czysta, najwyższej jakości sól 100% z Morza Martwego leżącego w dolinie - 400 metrów poniżej poziomu morza. To geologiczne i klimatyczne wyjątkowo czyste miejsce.